ну, якщо чесно, тут я проти. Особисто, звісно. Бо так можна дожитися до того, що дитина отримуватиме рахунок за борщ (а я вважаю, що такі справи мають бути симетричними). це класно! а я щойно з похресницею ж розмовляла. Так вийшло, що ми далі першої глави не пішли ще. Причому я своє завдання зробила ну реально якось я на роботі, вона насолоджується останніми днями канікул - то кіно з подружкою, то ще щось, та й басейн ніхто не скасовував. І от щойно, розмовляємо, я кажу - Настю, а ти ж читала далі? А вона мені: "Тато сказав, що якщо я нічого не вчитиму в школі, то цю книжку можна не читати - не допоможе", то Настя побігла читати читання на канікули
Що ви думаєте, мій цей задум якось не зайшов, але я ж уперта Спочатку чому не знайшов. З Настей у нас колись був час, коли ми розмовляли по телефону ну майже щодня. Але зараз вона ж уже доросла, у неї вконтактики з подружками, така вся шняга. А ще вона досі не дуже гроші навіть розуміє. І от весь цей час у неї купа відмазок, чому не читала, а тому нам і обсудити так наче немає чого. Взагалі-то, це одна з причин, чому ми її з собою до Грузії хочемо взяти. З нею зараз налагоджувати контакт складніше, і нам треба щось спільне, а не тільки поговорили - як у школі? (взагалі дебільне запитання, почуваюся цербером - а то роль батьків , тому його уникаю), або "які новини" - ну ніяких, бо новини - то для подружки Даші, а дорослі - то ж у неї окремий світ (хто не уникав світу дорослих у підлітковому віці? ) Отже, вирішила я, що я розумніша за підлітка Змовилася з батьками - їй зробили у Приватбанку дитячу картку, от я їй щойно закинула трохи грошенят - тут же! Настя мені зателефонувала, і скромно так подякувала - а я кажу: "Стій-но, подяка тут ні до чого, з тебе на суботу перша глава книги!" І вона з ентузіазмом навіть мені призначила час, коли в суботу ми з нею зідзвонюємося )) Думаю, для короткої мотивації просто потроху їй щотижня закидатиму, в обмін на прочитання і обговорення глави (і далі з виконанням того, що там вичитаємо). В Грузії ще її подлубаю - у нас на то два тижні буде, з дня у день, щоб точно далі працювало то все. Головне - все-таки підібрати до неї мотивацію, а ніхто (ні батьки Насті, ні мої) поки що допомогти з цим не змогли, а мені бракне зв'язку з нею.
Наталя, ти великий і хитрий молодець!))) Бажаю тобі успіху у справі і з нетерпінням чекатиму на подальші звіти. А скільки твоїй племінниці? Тепер потрібно ще самій прочитати і свою дитину направити на правильний шлях)
Насті ось 13 виповнилося. Наче глобально вже час, але от я два тижні тому побачила, що вона ще не дуже готова. Ну, пробуватиму. Принаймні вже зацікавленість побачила, треба не загубити
Працює! Настя моя відчула себе вже геть дорослою, отримала СМС про те, що гроші зайшли - пройняло її, йде в магазин по хліб - окремо платить готівкою, що мама дала, а карткою платить за фігню яку-небудь для себе і братика. В суботу, поки я фантазувала про те, як от я її наберу, а вона не читала, вона подзвонила мені сама, все прочитала, ми поговорили, а у тій главі Мані просить Кіру подумати, чому вона хоче бути заможною. Кіра написала 10 бажань, я теж зробила свою домашку, кажу Насті - а ти чому хочеш бути заможною? Вона така: "Бо тоді все можна купити". Я кажу, що всього насправді не купиш, завжди доведеться обирати, що купити першим, їй розповідаю, що от я хочу машину, годинник, бла-бла. Настя: "Ти знаєш, у мене 21 квітня вже буде закордонний паспорт, тож я хочу кудись полетіти". Поки я швиденько думала, як тепер ми обговорюватимемо уроки географії і ті страни, які вони проходили, і обиратимемо, яка її цікавить найбільше, Настя каже: "Ти знаєш, мене чимось манить Париж". Я аж булькнула Ну, могла такого очікувати від більш дорослої романтичної баришні, яка мріє, як чоловік мрії її повезе в Париж і там їй освідчиться, але дівчині місяць тому 13 виповнилося - від неї очікувала бажання поїхати в Дісней-Ленд, або просто кудись на море, а її Париж манить! Сказала Настя, що на наступну суботу читаємо обов'язково ще, а якщо вона встигне, прочитає дві глави.
Ну, я не просто тітка - я хрещена мати, у своєму розумінні. Тобто в церкву я дитину не водитиму, бо сама від бога далека, але що стосується життя - хочу їй дати скільки можу. Саме не мажорського, а корисного
Наталя, як ваші успіхи? Я влітку прочитала, корисно і пізнавально. Свою дитину ще не направила прочитати, з школою, хворобами, додатковими заняттями зараз вічно бракне часу. А сама теж далеко не пішла( бо одразу не виконала, а потім теж забулось/відклалось... треба наново читати
Чесно кажучи, так собі. Ніяк, якщо нормально )) Я зрозуміла, що дуже важливо, щоби і родина, в якій ти живеш, то все робила і постійно проговорювала. А так ми що? Ну раз на тиждень можемо поговорити, а воно виходить так, що я тільки намагаюся їй пояснити щось, а в родині вона бачить інше. Наприклад, ситуація була, коли Настя бабусі сказала серйозно, що вона заробляє гроші, а бабуся скептично посміхнулася і відповіла: "О так, заробляєш, що там ти можеш заробити?" І то не все ще, що я знаю, це випадково мені розповіли. І виходить, що я, знаходячись далеко, не можу якось впливати, на жаль. Думок цих проте не полишаю, Настю проперло від подорожей, я їй закинула пару фоток красивих, тепер вона хоче туди, сподіваюсь, що діло скоріше піде, хоча не маю аж надто багато ілюзій.
Так, наша ментальність дуже неприємна штука, особливо оте старше покоління, яке ж усе знає. То я 2 дні в селі, і вже мені мозок винесли, що я роблю не так )
Взагалі, наші люди дуже скептично відносяться до відкладень. Інколи, коли заходить про це мова, то тільки і чую: та що із наших зарплат можна відкласти, та ми і так на всьому економимо і т.д. @Читачка Наталя, ти як гуру фінансів у нас на форумі, порадь якусь літературу про правильні вкладення, інвестиції і т.д., щоб гроші працювали.
та прямо вже гуру ))) Книги Бодо Шефера - він же не тільки для дітей писав. Особисто мені найкориснішими здалися "Путь к финансовой независимости. Первый миллион", наступна за нею "Прорыв к финансовому успеху", класно зайшла "Деньги хорошо влияют на женщину". Перечитала всі книги Роберта Кійосакі - єдине, що там багатенько води, як у багатьох американських авторів. Проте найкраще, що трапилося потім - книга його дружини Кім Кійосакі "Богатая женщина" - вона наочно показала, що не треба тільки робити так, як каже якийсь гуру, треба все зважувати і шукати свій шлях, бо от Роберт не надто добре писав про нерухомість, а Кім зробила багато грошей на ній. Дуже класні книги у Володимира Савенка, от його раджу дуже. Класно те, що він до нас найбільш наближений (білорус), і те, що він описує, якось краще на наш досвід лягає. Але його, напевно, краще читати після всіх решти, бо у нього конкретні кроки розписані, ці кроки можуть здаватися трохи болючими та незрозумілими на перший погляд, а при цьому Шефер та Кійосакі підрівняють мізки, тоді Савенок сприймається краще ))) Насправді, тоді, 10 років тому, я перечитала просто купезну ккупу всього, але цих книжок більш ніж достатньо. Немає сенсу розбиратися, як працюють інструменти інвестування типу акції, цінні метали і такі всякі штуки, бо в Україні настільки все зарегульовано, і багато чого навіть немає. Читала тоді на форумах, що в Росії дівчата на ОМС (обезличенный металлический счет, не знаю, як то українською буде навіть) нормально заробили, а у нас такого немає. Отже, як на мене, треба просто книги, що я вище називала, перечитати і опрацювати, а далі - суто дисципліна (тут я геть не чемпіон, хоча могла би бути взагалі в шоколаді вже. Якогось би пенделя... Тоді давно дуже допоміг марафон у "Клубі мільйонерів" на форумі, воно докупки якось усе склало, і не давало розслабитися). От якщо треба, щоб зрозуміти картину доходів та витрат, вести кілька місяців чесний облік - треба то робити. Причому не бачу сенсу в тому, щоб просто занотовувати у блокнотику. Зараз є купа програм, які потім крутезно показують аналіз ситуації, і стає видно, де можна витрачати менше, щоб мати гроші на відкладання. А без аналізу просто писати - гаяння часу. Якось так поки що. Пригадаю ще щось - напишу.
А я от щойно подумала, що мені треба перечитати Шефера ("Путь к финансовой независимости. Первый миллион", "Прорыв к финансовому успеху"), взятися потім за Савенка (в такій послідовності класно те, що після Шефера можна братися до найголовнішого кроку - "відкладати на курку" стабільно 10%), а потім, поки читаєш Савенка та потроху робиш аналіз доходів-розходів, систематизувати підхід уже, а курка збирається. Де тільки дисципліни набратися... Воно ж як. Коли я за це все бралася, то ми якось скрутно жили з чоловіком, хоча заробляли знааааааачно вище середнього по місту, і на тому рівні будь-яка зміна дуже помітна, і воно мотивує класно. А зараз це вже не так помітно, і якось розслабон наздоганяє.
Можеш конкректні порадити? Бо я просто пишу в зошит, Потім аналізую, по тижню, по місяцю, закладаю бюджет і т.д.
ну, так теж можна, але то ще час додатковий. А з програмами натискаєш на кнопку, і бачиш діаграму розходів. І виявиться, наприклад, що найбільше ти витрачаєш на бухло, а якщо не пити так багато, то будеш здоровішою і багатшою я особисто ніжно люблю CashFly. Але востаннє нею користувалася дуже давно (ще й без допомоги чоловіка не змогла її нормально встановити, а закачала фігню з вірусом ), але, можливо, зараз є кращі, а то навіть з функцією поєднання кількох акаунтів в домогосподарстві, щоб ще чоловіка примусити то робити )) Насправді, Ексель з парою простих формул то зробить легко теж. Коли твоя справа - тільки регулярно і чесно все вносити, а воно само все порахує і покаже. ЗІ: пригадалося, як під час того марафону 10 років тому з дівчатами прийшли до думки, що треба обов'язково вводити статтю розходів ФЗГД - фиг знает, где делось
Цікаво, чи спрацює посилання? Швиденько накидала файлик - на другій вкладці, яка називається "Січень", вносимо щодня суми, витрачені на певні статті (1-2-3-... - це календар типу), автоматично підбивається сума. На першій сторінці воно збирає інформацію з тієї сторінки і показує, що Фросі з Васею, напевно, треба менше купувати книжок і знайти собі бібліотеку ))))